|
 

Llocs d'interès

Descripció

Gallifa és un municipi abrupte, conformat essencialment per una vall situada entre les cingleres de Sant Sadurní –extrem occidental dels cingles de Bertí– i la muntanya del Farell. És un conglomerat d’estiueig amb pinzellades d'agrari. A la part nord del poble, hi ha l’església de Sant Pere i Sant Fèlix, romànica del segle X, al costat els tallers i la Fundació Artigas i mes al sud-est hi ha la rectoria.

Masies i cases d’estiueig conformen el dispers nucli urbà i dins del terme municipal hi ha tres ermites romàniques més: la de Sant Sadurní, la de Santa María del Castell i la del Grau. També s’hi troben diversos masos dispersos d’interès arquitectònic.

El municipi ofereix indrets d’interès paisatgístic i serveis de restauració per poder fer l’estada més plaent. La natura abrupta, l’orografia espectacular i el sorprenent aïllament, quasi secular, fan del poble i la vall un lloc singular, perfecte per descansar o fer activitats, que van des del BTT més dur, al senderisme, la passejada, o la relaxació i contemplació

Filtrar resultats

 • Can Argemí Can Argemí

  Típica vivenda d'àmbit rural situada al barri del Raval. La formen una juxtaposició de cossos, fruit d'ampliacions successives. El cos principal presenta un perfil asimètric al frontis, pel fet d'haver ampliat la crugia lateral esquerra.

 • Can Bosch

  Masia localitzada als afores de la població. Presenta una organització típica dels masos de la rodalies, dedicats a les tasques agrícoles: diverses edificacions juxtaposades, fruit d'ampliacions successives i per necessitats del terreny, col·locades a nivells diferents.

 • Vista del Castell des del oest Castell de Gallifa - Santuari ecològic

  El castell de Gallifa era un planell fortificat per muralles i un portal. A l'interior tenia un notable planell amb conreus i algun habitatge. Es veuen les restes d'un gran casal, possible residència dels antic senyors, vers l'angle NE del planell, per on es pujava des de la vall per un petit corriol. Adossada al castell es troba l'església fortificada de Santa Maria del Castell. Actualment només queden restes de les muralles que encerclaven el cim on es troben la capella de Santa Maria i restes d'altres edificacions.

 • Absis de l’ermita Ermita de Sant Sadurní

  Ermita del s. XI, esmentada ja el 939. Fou construïda al cim de la muntanya de Sant Sadurní, de 951 m. d'altitud, dins d'una fortificació de la qual en resta un tros de mur. Durant els s. IX i X, època de formació i consolidació dels comtats catalans, la fortalesa va esdevenir un dels límits entre el comtat de Barcelona i el d'Osona. El 1316 era un petit priorat del monestir de Sant Pere de la Portella, de la diòcesi d'Urgell.

 • Absis Mare de Déu del Grau

  Ermita documentada el 1227, erigida a mig camí de Sant Sebastià de Montmajor. Bernat Gasius de Petra, senyor del Castell, el 1348 llega a la capella dos sous catalans per comprar ciris. Des del s. XVII es coneixen diferents reformes i prohibicions de dir-hi missa pel perill d'ensorrar-se. Les darreres obres de reparació són del 2002; l'edifici es trobava en un estat tant deteriorat que l'absís s'havia separat de la nau.

 • Mas el racó

  L'antic mas el Racó està situat en una explanada als peus de l'església de Sant Pere i Sant Feliu. Actualment té la funció de segona residència però s'ha respectat, tant l'exterior com l'interior, de l'aspecte del mas

 • Masia de Can Sobregrau

  Està situada a 604,6 metres d'altitud, a prop i al nord-oest del poble de Gallifa, als peus i al sud-oest dels Cingles de Sant Sadurní. És a l'extrem de llevant del Bosc Gran (el bosc desaparegut en el gran incendi forestal d'agost del 2005), també a llevant del Pla del Nasi, a ponent del Turó del Mal Grau i al nord del Mal Grau. També és al nord-est del Pla del Corregidor i del Sot de la Font.

 • Parròquia de Sant Pere i Sant Feliu Parròquia de Sant Pere i Sant Feliu de Gallifa
 • Pont de Gallifa

  Pont d'un petit arc,completament descarnat, en un antic camí del poble al castell, sense baranes. Passa per sobre del torrent Gallifa,afluent per la dreta del Besós.

 • Rectoria

  La rectoria de Gallifa es troba separada de l'església parroquial uns centenars de metres. El seu aspecte és el d'una masia, amb les característiques específiques d'aquestes: les golfes, coberts, corts per a bestiar, etc.

 • Santa Maria del Castell
Darrera actualització 18.06.2012 | 14:19